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Standard Interpretations / Asbestos tests, evaluations, and sample collections: qualified persons.

= Standard Number: 1926.1101(k)(5)(ii)}(B)

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at http://www.osha.gov.

July 1, 1998

Richard L. Barcum, CSP

10321 Zuni Street

Suite #E108

Federal Heights, Colorado 80221

Dear Mr. Barcum:

This is in response to your letter of May 22, concerning the procedures for demonstrating that presumed asbestos-
containing material (PACM) does not contain more than 1 percent asbestos.

You ask,

"If a company can demonstrate that a health and safety professional has a certain number of years of experience
(to be decided by OSHA) working with asbestos, as well as a degree in a health and safety related field, is this
sufficient for the professional to be able to collect asbestos bulk samples for the purposes of demonstrating that
PACM does not contain asbestos?"

"Is the designation of (Certified Safety Professional) CSP acceptable for the professional to be able to collect
asbestos bulk samples for the purposes of demonstrating that PACM does not contain asbestos?"

The answer to both questions is no. The attributes you identify are heipful, but the Occupational Safety and Health
Administration (OSHA) adheres to the requirement at 29 CFR 1926.1101(k)(5)(ii}(B) that you mention in your letter.
Specifically, bulk sampling must be conducted by an accredited inspector or by a certified industrial hygienist
(CIH). As you may be aware, an accredited inspector is a person who has completed at least a 3-day initial
training course as outlined by the Environment Protection Agency (EPA) in Part 763, Subpart E, Appendix C at
|.B.3. and also receives the annual refresher training specified by the EPA in Part 763, Subpart E, Appendix C at
I.D.

You also ask,

"Can a non-CIH collect the samples under the auspices of a CIH and have the CIH certify that the samples were
collected in the manner described in 40 CFR 763.867"
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Yes. The actual sampling does not have to be done by the certified industrial hygienist, but may be conducted
under the supervision of a certified industrial hygienist. In regard to thermal system insulation (TSI), a visual
determination that the TSI is fiberglass, foam glass, or rubber instead of asbestos containing material is permitted.
Such a "visual identification” may be made only by a CIH or accredited inspector, however.

We appreciate the opportunity to clarify this matter for you. If you should have additional questions, please contact
Mr. Gail Brinkerhoff of my staff in the Office of Health Compliance Assistance at (202) 219-8036.

Sincerely,

John B. Miles, Jr.
Director
Directorate of Compliance Programs

UNITED STATES
DEPARTMENT OF LABOR

Occupational Safety & Health Administration
200 Constitution Ave NW

Washington, DC 20210

. 800-321-6742 (OSHA)

TTY

www.OSHA.gov

FEDERAL GOVERNMENT

White House

Severe Storm and Flood Recovery
Assistance

Diaster Recovery Assistance
DisasterAssistance.gov
USA.gov

No Fear Act Data

U.S. Office of Special Counsel

OCCUPATIONAL
SAFETY & HEALTH

Frequently Asked
Questions

A-Z Index

Freedom of Information
Act (FOIA)

https://iwww.osha.gov/laws-regs/standardinterpretations/1998-07-01-0

2/3



